Om mig

Den 26:e september 1984 så kom jag till världen på Avesta lasarett. Jag växte upp i Avesta i södra Dalarna och som liten knodd så höll jag på med en hel del idrott. Jag började som löpvillig mittfältre i Avesta AIK som 6 åring och höll på med hockey, friidrott, pingis och självklart orientering.about

Efter att jag lessnat på hockeyn som 13-14 åring då jag jämt gjorde mig illa, kan ha berott på att jag var rätt liten och tanig, så började jag med lite skidorientering på vintern. När det vart dags att välja gymnasium så vart det lustigt nog skidorientering på Mora Skidgymnasium istället för orienterings- eller löpargymnasium. Så dryga 50 kg Martin började år 2000 i Mora.

Sen vart det mer och mer skidorientering och även en del skidåkning förutom orienteringssatsningen och den löpning jag han med. Både i skogen och på spåren gick det riktigt bra och som 18-åring var jag med på JVM i skidorientering och orientering med dubbla 4:e platser i skidorientering som bästa framgång.

Mina första SM medaljer kunde jag också börja räkna in. Dessutom en 6:e plats i juniorklassen i skidor gav mersmak.

Så pass mycket mersmak att jag pressade mig själv för hårt i träningen och även i skolan med mina ambitioner och helt plötsligt gick ingenting längre, allt gick tungt. Det blev ett halvår utan idrottande med oro och tvivel. Men i mitten av juli började jag röra mig i igen efter att det varit som mörkast, men det är väl så det är innan gryningen?!

Träning och tävling började långsamt gå bättre efter att ha tappat mycket av musklerna men ett år senare hängde ett guld och ett silver från junior-VM i orientering kring halsen.

Året därpå gjorde jag debut som senior och tog mig direkt in i landslaget efter ett SM-guld, brons på Nordiska Mästerskapen, WC-deltagande och delseger i Park World Tour i Asien. Sedan dess har jag sprungit fem VM (Danmark, Ukraina, Tjeckien, Ungern och Trondheim) där jag har tagit 2 VM medaljer i form av två brons på sprintdistansen och alla utom en start har gett topp tioplaceringar i stafett, sprint och långdistans.

Skidåkningen har gått stadigt framåt och efter VM i Trondheim 2010 sadlade jag om till längdskidor. Där har jag tagit steg för steg och har som bäst en 5:e plats i världscupen från 2015.

På sidan av min idrottssatsning så har jag studerat till byggnadsingenjör där jag försvarade mitt examensarbete inom konstruktion sommaren 2015. Har även ett projekt/jobb på sidan av då jag är med och utvecklar kläder och skor på Bagheera vilket är riktigt inspirerande.

 

SKIDOR

5:e plats som bäst i WorldCup, SM guld, silver och brons i olika disipliner så som stafett, 5-mil och sprintstafett

 

ORIENTERING

Delseger WorldCup långdistans, 2 x VM Brons i sprint, 3 x Totalseger i O-ringen i elitklass, JVM guld och silver

 

LÖPNING

1.07 på Göteborgsvarvet halvmarathon (2:a svensk)

Brons Nordiska mästerskapen (junior) i terränglöpning, 2x 3:a Lidingöloppet i juniorklass,

 

SKIDORIENTERING

JVM Silver i stafett